Bolvormen
-
Deze Robinia pseudoacacia 'Umbraculifera' op stam heeft fijn rond blad en is zeer geschikt voor kleinere tuinen. De boom heeft gedoornde takken en verlangt een plek in de zon of halfzon op goed doorlatende kalkrijke grond.Snoeien: dit kan op verschillende manieren namelijk knotten of af en toe bijsnoeien. Met knotten behoudt u de bolvorm en als u dit niet doet word het meer een kroonvorm.
-
De uit Zuid-Europa afkomstige Bolcatalpa is in een paar jaar tijd bekend en geliefd geworden. Dit omdat de Bolboom Catalpa bignoides ‘Nana’ ziekte vrij is en een lange levensverwachting heeft. Het is wel aan te raden de Bolcatalpa om de 1 á 2 jaar te snoeien, voor het behoud van de kroon. Deze bomen zijn verkrijgbaar met een stamhoogte van 150, 180 of 210 cm
-
De Acer platanoides ‘Globosum’ die zowel Kogelesdoorn als Bolesdoorn genoemd wordt is een ideale vormboom. Waar je de meeste bolvormen met regelmaat moet snoeien om een mooie bolvorm te verkrijgen of behouden is dit bij de Bolesdoorn absoluut niet nodig. De Bolesdoorn groeit van nature met een bolvormige kroon.
-
De Photinia is een wintergroene heester met mooie dieprode uitlopers. Door regelmatig te snoeien is de Photinia goed compact te houden. De standplaats kan zonnig tot halfschaduw zijn, het liefst uit de wind. Bij zeer strenge vorst de Photinia beschermen om bladschade te voorkomen.
-
De Platanus hispanica 'Minaret' is een wat minder bekende Bolboom. Toch behoord deze boom bij de mooiste bolbomen. Hij krijgt een prachtige ronde kroon. Deze boom staat bij ons in de top 3 van bolbomen en is voor iedere tuin een aanrader
-
De Platanus acerifolia 'Alphens Globe' word vaak op stam verdeld.
De totale hoogte hangt er dus vanaf hoe hoog de boom veredeld is. De groeikracht is tenopzichte van zijn soort een stuk minder maar vergeleken met andere bolbomen weer behoorlijk krachtig.
Het blad van de Bolplataan is 3 tot 5 lobbig en ook minder groot dan zijn soort. In de herfst verkleurt hij naar geel bruin. -
De traaggroeiende steppekers heeft een mooie bolvormige kroon met donkergroen blad. In de lente draagt hij witte bloesem. Vanaf juni heeft hijrode kersjes. Voordeel is dat je de kroon nooit hoeft te snoeien, maar hij wordt meestal geënt op een stam van de Prunus avium en hierop kunnen wat scheutjes verschijnen. Knip deze gewoon af.
-
Prunus lusitanica 'Angustifolia', de Portugese Laurier groeit trager dan de bekende 'Hollandse Laurier'
Hierdoor kunt u hem ook beter in model te snoeien en houden.
Deze plant is terecht zeer in opkomst in Nederland!
Zeer mooie Portugese laurier met glanzend groen blad.
U kunt deze Portugese Lauriekers ook uitstekend als wintergroene solitair gebruiken in uw tuin. -
De Ginkgo biloba 'Mariken' is een leuke kleine bolvorm. Voor in de kleine tuin echt een aanrader. Staat bekend vanwege zijn bijzondere bladeren. Ook heeft hij een gele herft kleur.
-
De rode bolesdoorn (Acer platanoides Crimson Sentry) vormt op stam geënt een mooi bolletje. Bij het uitlopen is het blad lichtend rood om later naar paarsrood te verkleuren. Om een mooi klein bolletje te houden kun je de rode bolesdoorn (Acer plat Crimson Sentry) het beste elke 5-7 jaar knotten, dit dient voor de jaarwisseling te gebeuren, in verband met 'bloeden'.