Perenbomen
-
Sappige laat-rijpende peer. te gebruiken als stoofpeer of door laten rijpen tot handpeer.
-
Sappige peer. Zeer mooi gekleurd. Vrij populair ras voor de particuliere tuin. De Beurre Hardy is een sterke groeier.
-
Een grote fijne handpeer. Bijzonder rood voor een perenras.
-
Charneux is een middelmatige groeiende perenboom met smal pyramidale groeiwijze. Kan door de rustige groei ook goed als leivorm gebruikt worden. De Charneux is vanaf eind september pluktijp en tot november te bewaren.
-
Zoete, saprijke peer. Vrij weinig aroma. Dit ras wordt gezien als 1 van de beste productierassen. Toch zie je hem in particuliere tuinen vrij weinig, mede doordat hij niet zelfbestuivend is. Deze peer is zeer vroeg rijp.
-
Middelgrote, langwerpige vruchten. Dit oude ras is zeer zoet maar met weinig aroma. Het is belangrijk om in het voorjaar een gedeelte van de vruchten te verwijderen (vruchtdunning) om ervoor te zorgen dat alle peren rijp worden.
Goede stoofpeer -
Deze bekende peer heeft een heerlijke smaak en is goed ziekteresistent. Een aanrader voor de hobby-fruitteler. Is ontstaan uit een kruising tussen Conference en Doyenne du Comice.
-
Een sappige zoete peer. Is goed ziekteresistent en een makkelijke bestuiver. De conference-peer is vaak in de winkel te vinden en is erg langwerpig van vorm. Hij is sappig en zacht. De peer is vrij breed en lang, hij is lichtgroen tot bruin van kleur.
-
Een saprijke peer met een heerlijke zoete geur. Geeft erg goed vrucht. De vruchten zijn erg lekker en daarom ook vaak in de supermarkt te vinden. De Doyenne heeft geweldige kwaliteit, en de makkelijk vruchtdragende eigenschappen.
-
Een Durondeau heeft een typische, wrange smaak. Als ze wordt geplukt in de maand september is deze peer uitsluitend te gebruiken in de keuken. Vanaf oktober is ze een uitstekende dessertpeer
-
Een goed rood-kokende stoofpeer. Heeft een heerlijke smaak en geeft goed vrucht. Is daarom, samen met Saint Remy, het meest gebruikte stoofperen-ras. De peer is klein en donkerbruin. Soms is er wat roest (kleine donkere vlekken) aan de onderkant van de peer te vinden. Ook zonder wijn of kleurstoffen te gebruiken kookt deze peer binnen enkele uren felrood.
-
Een van de meest bekende oude perenrassen. Ze is al enkele honderden jaren bekend. De vruchten zijn vrij klein van stuk en stompkegelvormig. De schil is relatief dik en ruw, donkerbruin en ongeschikt voor consumptie. Na schillen vinden we een halfsmeltend peertje met een heel bijzondere, harmonieus zoetzure smaak.
-
Een roodkokende stoofpeer. Deze stoofpeer werd al in 1700 in Nederland gegeten. De kleipeer blijft, vergeleken met andere rassen, vrij klein. De kleipeer geeft kleine vruchtjes en is goed resistent tegen ziektes.
-
de kruidenierspeer is een redelijk sterk groeiende perenboom met een ovale iets losse groeiwijze. De Kruidenierspeer is een vroeg rijpende peer, eind juli al rijp en dient gelijk geconsumeerd te worden
-
Een vroege handpeer, ook te gebruiken als stoofpeer. Smaakt zeer zoet. Ook goed voor verwerking in bijv. dranken.
-
Een opmerkelijk grote en ook lekkere stoofpeer. Na stoven kleurt het vruchtvlees fraai donkerrood. Door de opkomst van andere rassen als Saint- Rémy en Gieser Wildeman is de soort bijna vergeten geraakt.
-
Deze bladverliezende peer bloeit in mei met kleine witte bloemen. Tamelijk grote, frisse handpeer
-
Een roodkokende stoofpeer. Iets groter dan de Gieser Wildeman, maar kookt net iets minder snel rood. Wordt ook wel 'Bellissime d'Hiver' genoemd. Behoort tot de sneller groeiende rassen en vormt zeer mooie, grillige takken.
-
Een grote aromatische handpeer. Word ook wel Bartlett genoemd.
Deze peer is zeer bekend om zijn gebruik in Poire Bon Chretien Williams, een kleurloze brandewijn.Maar ook voor andere vormen van verwerking is hij zeer geschikt. -
Een roodkokende stoofpeer. Vrij onbekend. De naam komt waarschijnlijk van de manier waarop de peren bewaard werden: in kuilen, bedekt door rietmatten. Op deze manier konden de peren tot februari bewaard worden. Groter dan de Gieser Wildeman maar met dezelfde eigenschappen. Lekker.
-
middelgrote peer breder dan lang, groen van kleur met aan de zonzijde een mooie bruinrode blos. smaak: een goede roodkokende stoofpeer met iets korrelig vruchtvlees en een iets rinzige smaak. gebruik: stoofpeer
-
De Zwijndrechtse wijnpeer is een zeer oud perenras uit Zwijndrecht met een zeer goede, zoete smaak. Toch is dit ras niet meer in de winkel te vinden door zijn korte houdbaarheid. De peer zelf is iets rond, groot en is grotendeels geel-groen. Pas als de peer rijp is komt er aan de zonkant een lichtrode blos.